Olaszország 60 év után először nem lesz ott a vb-n

Az olasz válogatott hazai pályán csak 0–0-s döntetlent játszott Svédországgal, így mivel az első meccset 1–0-ra elveszítette, nem lesz ott a 2018-as világbajnokságon. Futballtörténelmi pillanat, utoljára 1958-ban maradt ekkora szégyenben Olaszország.

Az 1–0-s első meccs után az olaszoknak lett volna sietősebb a dolog, de a nyomás láthatóan nem tett jót nekik. A Ventura arcára kiülő tanácstalanság a játékosaira is átragadt. Az olaszok nem találták a rést a svéd falon, csak néhány védelem mögé belőtt labdából tudtak veszélyesek lenni. Az első 20 percben nem is volt helyzet, helyette volt három tizenegyesgyanús eset, a bíró azonban egyet sem fújt be.

Az első komoly lehetőség a 40. percben adódott, Immobile lövése már a kapuson is túljutott, de a lassú labdát kivágta a védő. A szünet előtti perceket megnyomták a hazaiak, Parolónak és Florenzinek is volt lövése, gólt viszont nem sikerült szerezniük.

A második félidőben még nagyobb volt az olaszok mezőnyfölénye, mint az elsőben (akkor 75 százalékban birtokolták a labdát), és a vezetést is megszerezhették volna, de Florenzi kapáslövése elment a kapu mellett. A 62. percben Ventura egy kettős cserével betolta az all-int, Darmian helyére El Shaarawy, Gabbiadini helyére Belotti állt be. Sokat ez sem javított a helyzeten, közelebb nem kerültek a kapuhoz, a lövéseik pedig veszélytelenek voltak. A svédek néhányszor el tudtak menni kontrával, de a befejezésekre már nem volt erejük, így különösebb gondot nem okoztak Buffonnak. A 87. percben még El Shaarawynak volt egy közeli bombája, de Olsen reflexmozdulattal belekapott a labdába.

Az olaszokat lényegében a saját fegyverükkel győzték le: a svédek beálltak védekezni és volt egy jó nagy adag szerencséjük is. Ventura szerint az ő munkájával nem volt baj, de az szinte biztos, hogy az elveszített párharc után elzavarják a kispadról.

Olaszország 60 év után nem lesz ott a világbajnokságon.

OLASZORSZÁG – SVÉDORSZÁG 0-0

Időpont: 2017.11.13. 20:45
Helyszín: Stadio San Siro, Milánó
Játékvezető: A. Lahoz (spanyol)
Gólszerző: –
Sárga lapok: Chiellini, Barzagli, Bernardeschi, Immobile ill. Johansson, Forsberg, Lustig, Thelin, Olsen

>> KEZDŐCSAPATOK:

OLASZORSZÁG: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva (Bernardeschi 76.), Parolo, Jorginho, Florenzi, Darmian (El Shaarawy 63.) – Immobile, Gabbiadini (Belotti 63.).

SVÉDORSZÁG: R. Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson (Rohdén 72.), S. Larsson, J. Johansson (G. Svensson 19.), Forsberg – Toivonen (Thelin 54.), Berg.

Forrás: www.acmilan.hu – RSS