Ancelotti megítélése szerint Gattuso a Milan lelke

Carlo Ancelotti, a Milan korábbi vezetőedzője a La Gazzetta dello Sportnak adott exkluzív interjújában elismerően beszélt Gennaro Gattusóról és dicsérte az eddigi munkáját.

Gattuso nyolc évig dolgozott együtt Ancelottival a piros-feketéknél és ezen időszak alatt számos trófeát nyertek, amelyek közül kiemelkedik a 2003-as és a 2007-es Bajnokok Ligája-győzelem.

Ancelotti elmondása szerint Gattuso a Milan lelke és minden adott, hogy edzőként is sikereket érjen el.

“Számítottam-e arra, hogy Gattuso ilyen rövid idő alatt képes lesz feléleszteni a Milant? Őszintén szólva reméltem, de nem voltam biztos benne. Amikor szezon közepén veszed át a csapat irányítását, mindig vannak bizonytalanságok, kétségek és akadályok, amelyeket le kell küzdeni. Rino jól kicselezte a nehézségeket és a játékosok követik őt. Ha hiteles vagy a játékosok szemében és hisznek benned, akkor bármilyen eredményt elérhetsz. Gattuso hitelessé vált-e? Úgy tűnik számomra, hogy nagyon is. Úgy látom, hogy Gattuso olyan, mint egy igazi parancsnok. Vele van a csapat és a játékosok tűzbe mennének érte, ez a szempont az, ami döntő fontosságú a labdarúgásban és általában az életben. Gattuso a Milan lelke és a játékosok a tudásukat illetve az energiájukat a csapat rendelkezésére bocsátják annak érdekében, hogy együtt sikereket érjenek el. Ez a helyes út. A Milan összes mérkőzését megnézem és amikor nyerünk, ugyanúgy ünnepelek, mint régen. Nincs különösebb dolog, ami lenyűgözött Gattusóban edzőként, de azt elvártam volna tőle, hogy képes legyen megjavítani a partjelző zászlaját ragasztószalaggal a Sampdoria elleni meccsen. Visszatekintve ez volt az egyetlen dolog, amiben hibázott. Minden mást jól csinált.” – mondta Ancelotti a La Gazzetta dello Sportnak.

“Meglepett, hogy ilyen rövid idő alatt megtalálta a siker kulcsát. Ez hónapokig vagy évekig tarthat, de Rino egy hónap alatt megcsinálta. Ugyanakkor voltak előnyei is, hiszen már részese volt a Milannak és ismeri a klub történelmét. Rino volt az én Milanom oszlopa, amely precíz futball filozófiával rendelkezett. Most nagyon bölcsen megpróbálja ezeket az értékeket visszahozni. Csak akkor juthatsz messzire, ha a klub, a csapat és a szurkolók egy egységet alkotnak és ugyanabba az irányba haladnak. Ha hiányosságok vannak, akkor az eredmények nem jönnek.”

Gattuso a kinevezését követően sokszor megkapta azt a kritikát, hogy csak a lelkesedését és mentalitását tudja átadni a játékosoknak, taktikailag viszont még nem képes helytállni ilyen magas szinten.

“Ha valaki játékosként középpályás volt és a fő erőssége a lelkesedése volt, az nem jelenti azt, hogy edzőként szükségszerűen ugyanazt a megközelítést kell folytatnia. Különben is, ha egy egykori kapus edzőnek áll, akkor 11 embert állít a kapuba? Sajnos a labdarúgásban sztereotípiák és közhelyek vannak jelen. Rino sokat tanult, keményen dolgozott, végigjárta a ranglétrát és nagyon sok csalódáson ment keresztül. Az ő futballjának alapja a labdabirtoklás és az egyensúly, emellett arra törekszik, hogy a szurkolók élvezzék a játékot. Őszintén bevallom, hogy látom az én Milanom koncepcióit megjelenni Rino csapatában. Tanács Gattusónak? Hallgasson meg mindenkit, gondolkodjon és saját maga hozza meg a döntést. Ez egy edző erőssége, hogy képes megtalálni a megoldást a javaslatok alapján. Taktikai tanácsok? Már tudja ezeket. Például ha nálunk van a labda, akkor nem lehet az ellenfélnél. Közhelynek tűnik, de ezek a futball alapelvei, de talán még annál is többek.”

“Bonucci és Romagnoli a védelemben összhangban mozognak. Hány gólt is kapott a Milan Rino irányítása óta? Nagyon, nagyon keveset. Ez a kulcs: egy egységes csapat, egy blokk, ahol mindenki segít egymásnak. Biglia? Nem felejthetett el focizni egyik pillanatról a másikra azok után, ahogyan a Lazióban teljesített. Rino motiválta őt, tanácsokkal látta el és most látható, hogyan teljesít. Gattuso viselkedése a pálya mellett? Ilyen a karaktere. Ha nem élne együtt így a játékkal, akkor nem is ő lenne. Ez a futball szépsége. A labdarúgásban egyetlen dolog számít és Rino életre keltette a Milant, emellett stílust és identitást adott a csapatnak. Nagyon örülök és Rossoneri szurkolónak tartom magam.”

“Gattusót ismerve ő mindig a tökéletességre törekszik. Még játékosként is mindig ez lebegett a szemei előtt, bár technikailag különösebben nem volt tehetséges. Sohasem elégedett. Gyakran kiabált a pályán Seedorfnak, Kakának vagy Inzaghinak. Higgy nekem, ha valaki, akkor Gattuso soha nem adja fel. Biztos vagyok benne, hogy a Sampdoria legyőzése után azonnal elkezdett a következő mérkőzésre készülni.”

“Gyakran beszélek Gattusóval. Ő olyan, mintha a testvérem lenne. Mindent megosztunk egymással. Azt mondhatom teljes szívemből, hogy az ő sikerét egy kicsit az én sikeremnek is érzem. Azt mondom neki, hogy fogadja el a dicséretet, de felejtse el gyorsan. Azok, akik ma gratulálnak neked, holnap készen állnak kritizálni.”

“Bajnokok Ligája? Ha a Milannak sikerül ezt a tempót tartani, akkor sikerülhet, de nem szabad túl nagy nyomást gyakorolni. Az Inter előtt végezni a tabellán hatalmas eredmény lenne, de jelen pillanatban azt látom, hogy az Inter nehézségekkel küzd és ha el akarod érni a Bajnokok Ligáját, akkor a Romával és a Lazióval kell harcolni.”

Forrás: www.acmilan.hu – RSS