2021-ben jön az új klub-vb a Milan részvételével

A La Gazzetta dello Sport beszámolója szerint 2021-ben debütál a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által átalakított Klubvilágbajnokság, amely 24 csapatosra bővül és a várakozások szerint a világ legsikeresebb együttesei vesznek részt rajta.

A FIFA szándéka a jelenleg évente megrendezendő klub-vb átalakítása egy nagyobb szabású, több csapatot érintő tornává, amelyet 4 évente rendeznének 2021-től kezdődően. A 18 naposra tervezett torna nem ütközne az európai bajnokságokkal, ugyanis júniusban rendeznék és ennek következtében megszűnne a Konföderációs kupa.

A megújuló Klubvilágbajnokságon 24 csapat fog részt venni, a csoportköri küzdelmeket nyolc háromfős csoportokban bonyolítják le, majd a csoportelsőséget megszerző együttesek továbbjutnak a kieséses szakaszba. A további részletek még kidolgozás alatt állnak, de nagy valószínűséggel 12 együttes fogja képviselni Európát, a fennmaradó helyeket ázsiai, dél-amerikai, észak-amerikai és afrikai csapatok fogják betölteni, valamint elképzelhető, hogy Óceánia is kap egy kvótát.

Szinte biztosra vehető, hogy a Milan is ott lesz 2021-ben az átalakított Klubvilágbajnokságon, de jó eséllyel pályázik a részvételre még további két olasz együttes, a Juventus és az Inter. Az első kiírásba a tervek szerint a történelem legsikeresebb klubjait fogják meghívni, így előreláthatóan a Real Madrid, a Milan, a Bayern München, az FC Barcelona, a Liverpool, az Ajax, az Inter, a Manchester United és a Juventus is ott lesz. Franciaországból várhatóan a Paris Saint-Germain fog indulni, míg a további két helyért a Manchester City, a Chelsea, az Atletico Madrid, a Porto, a Benfica és a Borussia Dortmund harcolhat.

Pénzügyi szempontból rendkívül nagy jelentőséggel fog bírni az új Klubvilágbajnokság, ugyanis egy-egy kiírásban körülbelül 2 milliárd dollárt fognak szétosztani a csapatok között. Csupán a részvételért mintegy 60 millió dollárral fog gazdagodni minden egyes klub. Ez az összeg a teljesítménytől függően tovább növekedhet és a torna győztesének bevétele elérheti a 130-150 millió dollárt is.

Forrás: www.acmilan.hu – RSS