Olimpiai érmeseink is hozták a formájukat – hétvégi összefoglaló


Eseménydús, éremgazdag hétvégét hagytak hátra válogatottjaink. A medálmérlegben a vívók, a judósok és az úszók „vitték a prímet”.

Bronzéremmel ért véget számunkra a tbiliszi vívó Európa-bajnokság. A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat az elődöntőben Oroszországtól szenvedett vereséget, majd a bronzéremért Németországot győzte le. Négy magyar érem az Eb termése. Egy hete, hétfőn Pusztai Liza harmadik lett a női kardozók mezőnyében, majd csütörtökön Szilágyi ezüstöt, a párbajtőröző Szász-Kovács Emese pedig bronzot nyert.

Harminchat ország 185 judósa vett részt a mexikói Cancún városában megrendezett Grand Prix-viadalon. A magyar delegáció két bronzéremmel térhetett haza a közép-amerikai versenyről. Két kiváló judósunk is felállhatott a dobogóra Mexikóban. Csernoviczki Éva a 48, míg Ungvári Attila a 81 kilogrammban ippongyőzelmekkel jutott be az elődöntőbe, ahol mindketten hosszabbításos mérkőzésen szenvedtek vereséget. A bronzcsatában újra felszívták magukat a magyar judósok, s egy-egy ipponnal zárták a cancúni tornát – számol be róla a judoinfo.hu

Úszóink a Mare Nostrum elnevezésű nemzetközi úszóverseny-sorozat harmadik, utolsó állomásán, a franciaországi Canet-en-Roussillonban álltak rajtkőre. Az első napon a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú kedvenc számában, 200 méter vegyesen diadalmaskodott 2:11.16 perces idővel. A junior Európa-bajnok Késely pedig 800 méter gyorson csapott elsőként a célba 8:31.50 perccel. A szombati döntőkben további két magyar versenyző szerzett ezüstérmet: Telegdy Ádám 200 méter háton, míg Cseh László 100 méter pillangón. Vasárnap férfi 200 méter pillangón kettős magyar sikert ünnepelhetett a közönség: a honfitársak különpárbajában Kenderesi Tamás közel másfél másodperccel (1:54.98 perc) előzte meg a szám világbajnoki címvédőjét, Cseh Lászlót (1:56.39), s még ennél is többet adott a 2012-es olimpiai bajnoknak, a dél-afrikai Chad le Clos-nak (1:56.64). Vasárnap Hosszú Katinka 400 méter vegyesen a szám világrekordereként és olimpiai bajnokaként magabiztosan diadalmaskodott (4:37.73), a bronzérmet szerzett Szilágyi Liliána (2:09.21) mögött. Késely Ajna ezúttal 400 méter gyorson sem talált legyőzőre (4:06.42). Telegdy Ádám ezúttal 200 méter vegyesen állt rajthoz, ugyanakkor remek versenyzéssel ezüstérmet szerzett (2:01.00), míg Cseh László pillangón is felállt a rajtkőre, s 23.75-tel harmadikként csapott célba – számol be az MTI.

A kajak-kenusok Szegeden válogatóztakTakács Tamara és Kopasz Bálint – egyelőre róluk szól idén a gyorsasági kajak szakág, hiszen előbbi K-1 500 méteren, utóbbi ezren nyerte meg az első világ- és Európa-bajnoki válogatót a Maty-éren. C-1 1000 méteren Vasbányai Henrik győzött, a sprintereknél pedig Hajdu Jonatán, Devecseriné Takács Kincső és Horváth Bence állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Mike Róbert ismét ott lesz C-2 1000 méteren az Európa-bajnokságon, ezúttal a fiatal Korisánszky Dáviddal. Férfi K-2 1000 méteren nagyot ment Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert párosa, míg a hölgyeknél 500 méteren kajakban Takács Tamara és Vad Ninetta, kenuban a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros volt a legjobb a szegedi válogató szombat délelőtti döntőiben. Délután négy döntővel folytatódott a világ- és Európa-bajnoki válogatóverseny a Maty-éren, ahol a legnagyobb figyelem a férfi K-2 500 méter összecsapását kísérte, amelyet Nádas Bence és Tótka Sándor párosa nyert meg. A kenusoknál duplázott Korisánszky Dávid és Mike Róbert, míg női kajakban 200 méteren Hagymási Réka és Szabó Ágnes, 1000 méteren Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika győzött. Női K-1 200 méteren Lucz Dóra, a csapathajó szempontjából is fontos férfi K-1 500 méteren Kopasz Bálint volt a leggyorsabb a szegedi válogató utolsó napján. Az újpestiek kenusa, Fekete Ádám duplázott, míg férfi K-2 200 méteren Horváth Bence és Szomolányi Máté kormányproblémája miatt elmaradt a nagy ütközet a Balaska Márk, Birkás Balázzsal párossal – utóbbiak könnyedén győztek. Takács Tamara három aranyával a válogató legeredményesebb versenyzője lett.

Negyven európai ország képviseletében 258 öklöző száll ringbe Ukrajnában, a harkovi ökölvívó Európa-bajnokságon. Az egyes súlycsoportok negyeddöntősei kvalifikációt szereznek a hamburgi világbajnokságra. Magyar szempontból jól indultak a küzdelmek, mert Kovács Richárd (64kg) egyhangú pontozással győzte le finn ellenfelét, majd a következő fordulóban a 16 között is sikerrel vette a fehérorosz Viszlouh elleni csatát, így már bent van a legjobb nyolc között, s megszerezte a vb-kvótát. Ugyanakkor öt ökölvívónk, Szaka István (52 kg), Vadász András (69 kg), Csóka Nándor (56 kg), Kovács Pál (81 kg), Virbán Gábor (49 kg) vesztesként hagyta el a ringet, számukra véget ért az Eb. Még versenyben van az olimpikon Harcsa Zoltán (75 kg) és Hámori Ádám (91 kg). Mindketten kedden mérkőznek.

A magyar női kosárlabda-válogatott a csehországi Európa-bajnokságon a selejtező csoportjában a harmadik helyen végzett, és várhatóan a B-csoport második helyét megszerző olasz válogatottal mérkőzik kedden a negyeddöntőbe jutásért.

Tornában az utánpótlás lépett szerekhez. Szombaton és vasárnap rendezték a III. Budapest Kupa fiú utánpótlás nemzetközi tornaversenyt, amely a közvetlen férfi utánpótlás legrangosabb hazai viadalává nőtte ki magát. Az EYOF-kerettagok számára külön téttel bírt a megmérettetés, hiszen a viadal ellenőrző verseny is volt egyben. Szombaton Kiss Balázs és Balázs Krisztián egyéni összetettben az első pozícióban zárt, a vasárnapi szerenkénti döntőkben Kiss Balázs gyűrűn és nyújtón arany-, lólengésben ezüst-, ugráson pedig bronzérmet szerzett, csakúgy, mint Balázs Krisztián, aki gyűrűn és nyújtón első, korláton pedig harmadik lett. Mészáros Krisztofer gyűrűn, Molnár Botond pedig lólengésben gyűjtött be egy-egy bronzérmet.

(MOB, fotó: hunfencing.hu)

Forrás: www.mob.hu – RSS