Szabályok, technikák, szankciók a ketrecharcban

image

Lassan hat éve veszek részt a versenyzők napi életében, mind edzésen mind pedig versenyeken találkozok velük. Több mint száz mérkőzésen vettem részt, mint vezetőbíró és nagy szerepem volt a hazai MMA élet újra indításában 2006-ban. Ezen az írással szeretnék egy picit belátást nyújtani egy-egy verseny mögé, hogy az esetlegesen tapasztalatlan nézők értsék mit is látnak a ketrecben vagy a ringben.

Küzdőterek

Ketrec

A ketrec talán a leglátványosabb küzdőtér az MMA-hoz. Lehet kör alakú, nyolcszögletű vagy hatszögletű. A legelterjedtebb vagy talán legismertebb a nyolcszögletű, azaz az octagon hiszen ezt használja az UFC is valamint hazánkban is ilyen, ketrecek találhatóak. Az első ketrec Hadzisz Lázár nevéhez kötődik, aki a 2003-as Total Fighting Championship-re csináltatta a ketrecet! Milyen alapkövetelményeknek kell megfelelnie egy ketrecnek? Először is a masszív felépítés, hiszen a küzdőtérnek mindig biztosan kell állnia. Az ajzat legalább 5cm vastag szivacs, de inkább vastagabb, a legmegfelelőbb az úgynevezett birkózó szivacs. A borításnak megfelelően kell tapadnia és nem szabad égetnie, az esetleges súrlódásoknál. A ketrec rácsai általában műanyagok, de megtalálható a halászháló is a felhozatalban. Célszerű átmérője minimum 5 méter, egy 8 méteres ketrec már igen nagynak mondható. A ketrec előnye, hogy zárt küzdőteret biztosít, nincsen menekülési lehetőség. A ketrec szélei külön technikákat rejtenek, magukban melyet más küzdőtéren nem lehet használni. A küzdelmek során a rácsok vagy a ketrec szélének a fogása tilos! Bár a ketrec konkrétan az MMA küzdelmek lebonyolítására lett tervezve K-1 szabályrendszerű mérkőzések lebonyolítására is alkalmas. A leghíresebb szervezet mely ketrecet használ az UFC.

Ketrec.png

Ring

Az ökölvívó ring az egész világon a legelterjedtebb küzdőtér, ha a full contact sportágakat nézzük, lásd. Ökölvívás, thai boksz, K-1 vagy akár MMA. A méretek itt is változnak, a ring egy kicsit talán jobban átlátható. Ha MMA küzdelemre kerül, sor egy ringben ügyelni kell rá hogy a borítás alatt legalább egy puzzle tatame legyen a dobások miatt. A ring kötél fogása természetesen ugyanúgy tilos, mint a rács fogása a ketrecben. Nagy hátránya hogy könnyebb kiesni a kötelek között valamint földharc helyzeteknél könnyen a kötél alá kerülhet az alul lévő fél. A küzdelmet ilyenkor meg kell állítani és azonos pozícióból a ring közepén újra indítani. A ring előnye, hogy a rendezvényeken lehet keverni az ökölvívással és a K-1-el is az MMA programot. A leghíresebb szervezet mely ringet használt a gáláihoz a Pride FC volt.

Boxing_Ring.jpg

Tatame, birkózó szőnyeg.

A tatame-k és a birkózó szőnyegek szintén megfelelő helyszínek és remekül átláthatóak ám mivel nincsen semmilyen széle, a mérkőzéseket nehéz a küzdőtéren tartani!

Wrestling_Mat.jpg

Kesztyűk

Sparring kesztyű

A sparring kesztyűk használatát 2006-ban vezettük be a TFC Amatőr Magyar bajnokságán, mára már elfogadott megannyi amatőrnek nevezett szabályrendszerben! A kesztyű nyitott tenyerű ám a párnázásának vastagsága szinte megegyezik a 10 unciás bokszkesztyű párnázásával. A fogások és a fojtások egyaránt végrehajthatóak benne. Néhány profi szervezet, mint pl. a Shooto ilyen kesztyűket használt a profi rendezvényein is.

Sparring.jpg

MMA kesztyű, azaz a kiskesztyű

A profi rendezvényeken általában ilyen kesztyűket hordanak, a fő szerepe inkább a kéz védelmében van. Tenyere nyitott így a fogások végrehajtása könnyű benne. A tömés vastagsága gyártónként változhat. A leghíresebb gyártó a Fairtex melyet többször megválasztottak a legjobb MMA kesztyűnek. Fairtex kesztyűket használt az Affiliction és a Strikeforce szervezet is. A profi kesztyűknél előfordul fűzős is bár a tépőzáras modellek a jellemzőek.

Profi.jpg

Technikák melyek jellemzőek az MMA-ra.

A kiemelt technikák leginkább a profi MMA mérkőzésekre jellemzőek, ezek használata nincsen kőbe vésve, de előfordulhat, hogy egy mérkőzésen az összes megengedett.

Könyök használat

Leginkább az amerikai UFC szervezetre volt jellemző világszinten és az amerikai szervezetekre. Nagyon hatásos technika, mely komoly szakadásokat okozhat az ellenfélnek a fejbőrén. Használata az itthoni rendezvényeken is egyre elterjedtebb. Általában csak a horizontális könyök technikák alkalmazása megengedett a versenyeken, az úgy nevezett ejtett könyök mindig tilos! Ejtett könyék, lásd betontörés technikák. A könyék használata testre még az amatőr kategóriában is engedélyezett.

k__ny__k.jpg

Taposás

A földön fekvő ember fejének taposása főleg a Japán Pride FC szervezetnél engedélyezték. A testre sosem használták. Igen látványos általában befejező mozdulat egy pontos taposás. Veszélyes technika, jelenleg egy komoly szervezetnél sem engedélyezett.

Tapos__s.jpg

Focirúgás

Az egyik leglátványosabb úgymond különleges technika mely ugye szintén a földön fekvő harcos fejberúgásával jár. Nagyon látványos és brutális, KO erejű támadás. Szintén a Pride FC gáláin láthattunk belőle nagyon sokat. Jelenleg egy komoly szervezetnél sem engedélyezett.

Foci.jpg

Földön lévő harcos fejbe térdelése

Mikor a két harcos a földön van bizonyos pozíciókból remekül támadható a fej térdrúgásokkal. Szintén a Pride FC gáláin volt engedélyezett. Jelenleg egy komoly szervezetnél sem engedélyezett.

T__rd_fejre.jpg

Ezen technikák használata általában megbeszélés kérdése, van olyan, hogy egyiket sem lehet, de olyanra is volt már példa hogy mindegyik engedélyezett volt egy-egy mérkőzésen. A külföldi MMA harcosoknak és szakértőknek is megvan a véleménye ezekről a technikákról. Van, aki szerint a könyök használata felesleges, ugyanis csak a vérző sebek okozására alkalmasak. A taposást talán senki nem emeli ki, véleményem szerint egy felesleges technika. A focirúgás egy nagyon látványos technika, sokan szeretik is ám sok ex Pride bunyós azt hangoztatja, hogy ha nincsen focirúgás, akkor nagyobb technikai felkészültséget igényel egy mérkőzés. A térd használat a fejre sokaknak hiányzik. Sokan úgy vélik a ground and pound szerves része melyet jó lenne engedélyezni.

Menet idők

Az amatőr kategóriában az elfogadott a 3×3 perc mely sok küzdősportban bevett szokás. Döntetlen mérkőzés esetén megbeszélés alapján elrendelhető egy negyedik menet. A menetek között általában 1 perc, pihenő van.

A profiknál már egészen más a helyzet. Itt nemzetközileg elfogadottan 5 perc egy menet sok mérkőzés 2×5 perces ám azokban az országokban ahol már fejlettebb MMA szervezetek vannak, és jobban megfizetik a harcosokat nem ritkák a 3×5 perces meccsek sem. A címmérkőzések valamint a fő mérkőzések az UFC-nél pl. 5×5 percesek. A profi rendezvényeken általában a menetek között 2 perc szünet van.

A menetidőkben is volt pár eltérés az évek során. Az IFL 4 perces meneteket használt még a Japán Pride FC-nél az első menet 10 perces volt, melyet egy 5 perces menet követett.

Az ilyen hosszú mérkőzésekhez már nagyon komoly állóképesség kell!

Bírói feladatok:

Pontozó bíró.

A pontozó bírók döntik el a mérkőzést, ha az végig megy. Az ő pontozó lapjaik alapján derül ki, hogy ki nyerte a mérkőzést. Egy mérkőzésen célszerű 3 pontozó bírót alkalmazni, hogy ezzel is elkerüljük a döntetlent. Az elfogadott pontozási rendszer az úgynevezett 10-9-es rendszer. Ez azt jelenti, hogy aki nyerte a menetet az 10 pontot kap, még a másik 9-et. Ez változhat, ha valamiért pontlevonás jár az egyik félnek vagy a menetet nyerő harcos dominanciája akkora volt, hogy a bíró célszerűnek látta a 10-8-as pontozást, ne feledjük, az MMA-ban általában nincsen rászámolás, de kiütköző dominancia előfordulhat! A pontozó bíró magától nem vonhat le pontot csak abban az esetbe, ha a vezetőbíró megtette azt! Azon szervezetek, akik nem a 10-9-es rendszert használják általában egy kreált saját rendszert használnak mely általában az ő versenyzőiknek kedvez…..

Itthon sajnos nincsen bírói kar vagy szövetkezet hivatalosan, csak néhány szervezetnél. Azon pontozó bírókat, akik haza pontoznak, illetve látványosan elcsalnak mérkőzéseket, véleményem szerint véglegesen el kéne tiltani a pontozástól!

Pontoz___lap.jpg

A vezető bíró

A vezető bírónak hatalmas szerepe van a mérkőzések során, nem árt, ha tekintélye érezhető és mind a két fél elfogadja az ő döntéseit. Otthon kell lennie az éppen aktuális szabályokban és dominánsan hangot kell adnia a vezényszavainak! 100%-os figyelmet igényel egy-egy földharc helyzet során, hogy az egyik fél el ne ájuljon illetve, hogy a végtagok esetlegesen ne törjenek el! Észre kell vennie mikor ment át egy versenyzőn az ütés és mikor maradt benne, a látványosan megütött védekezés képtelen versenyzőt azonnal le kell léptetni az egészség védelme érdekében! Sérülések esetén a vezetőbírónak ki kell kérnie a ring orvos véleményét és az alapján engedi tovább a mérkőzést. Mivel az MMA egyre népszerűbb, gyakran rendeznek MMA jellegű mérkőzést 16 éves kortól is. Itt kiemelt szerepe van a vezetőbírónak! A fiatal srácok mérkőzésein nem árt a szabályba foglalni a rászámolást. Itt ha állóharcban az egyik fél bekap egy megrendítő erejű ütést vagy rúgást a vezetőbíró megszakítja a mérkőzést egy számolás erejéig. Ilyenkor a másik felet a semleges, azaz a fehér sarokba kell küldeni és a megütött versenyzőre számolni kell legalább 8-at! Egy rászámolás 10 másodpercből áll, azaz ha a vezetőbíró elszámol 10-ig, akkor az eredmény KO! Nem szándékos szabálytalanság esetén, ha a mérkőzés korai szakaszában történt a baleset, akkor az eredmény, No Contest azaz nincsen eredmény. Ha a mérkőzés vége felé következik be, akkor az addigi mérkőzést lepontozzák! A bíró általában először figyelmeztet aztán megint, vagy leléptet. Az intés, automatikus pont levonás. Figyelmeztetni, inteni és leléptetni lehet kötélfogásért, szabálytalan technikáért. A vezetőbírónak az inaktivitás ellen is harcolnia kell, a küzdő feleket mindig a harcra kell késztetnie! Az elfogult vezetőbírót véleményem szerint el kell tiltani a mérkőzésvezetéstől!

MMA_ref.jpg

Magatartásformák, bíróknak, versenyzőknek, edzőknek.

A korrekt magatartás minden rendezvény alapkövetelménye! Az elfogult bírókról már fentebb leírtam a véleményemet, a versenyzők és az edzők jogosan lehetnek ilyenkor felháborodva!

Bírók

A főbíró kötelessége hogy a rendezvény megkezdése előtt, ismertesse a szabályokat a versenyzőkkel és az edzőkkel! Itt minden részre ki kell térni, ha változást iktat be, az a mérkőzések előtt közölnie kell minden féllel! Korrekten ellenőriznie kell minden versenyző felszerelését és a szabályokat pontosan betartva kell levezetnie minden mérkőzést!

Versenyzők

A versenyzőknek vállalnia kell, hogy megjelennek a szabályismertetésen és a szabályokat 100%-osan betartva küzdik végig a mérkőzéseiket! Az etikett elvárja ám nem kötelező hogy az első menet elején a szabályismertetés alatt kezet fogjanak valamint az utolsó menet kezdete előtt! A minden menet elején történő kézfogás valamint a mérkőzésen egy-egy pacsizás nem tiltott, de nem szabálytalan, ha a kezet nyújtó felet a másik kiüti. Nem etikus, de nem tiltott!

Edzők

Az edzők felelőssége is nagyon nagy! A szabályismertetésen meg kell jelenniük és ott minden kérdéses dologban értekezniük kell a főbíróval! A versenyre természetesen csak a megfelelően felkészített versenyzőket szabad elhozni, és ha úgy látja dobja be a törölközőt! Főleg fiatal versenyzőknél, ne várjon a bíróra, ha úgy érzi, véget kell vetni a mérkőzésnek!

Remélem, ezen írás kicsit segít az olvasóknak belelátni az MMA világába belülről, úgy ahogy eddig esetleg nem látta! A magyar MMA folyamatosan fejlődik, sok nem kívánatos ember van továbbra is benne, de személy szerint látom a fényt az alagút végén!

Kovács Attila – Supras